Ostali nasveti

Kaj zares pomeni EKO

Tudi v Fructalu imamo linijo izdelkov BIO Frutek, na katere smo še posebej ponosni.


Ponudba živil z oznakami, kot so bio, eko in organsko, je v zadnjih letih postala res bogata. Tudi v Fructalu imamo linijo izdelkov BIO Frutek, na katere smo še posebej ponosni, saj jih odlikujejo resnično vrhunske ekološko pridelane sestavine, kar potrjuje tudi pridobljeni ekološki certifikat.

Prav na oznake moramo biti ob nakupu ekoloških izdelkov posebej pozorni. Pogledati moramo, ali je živilo opremljeno s šifro organa, ki izdaja certifikate, saj certifikat predstavlja uradni dokument, ki ga izda kontrolna organizacija. Z njim je potrjena skladnost pridelave, predelave, pakiranja, skladiščenja in transporta ekoloških pridelkov, živil in krmil z veljavnimi predpisi za ekološko kmetijstvo.

V Sloveniji izda certifikat ena od organizacij, ki jih je pooblastilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, akreditirala pa jih je Slovenska akreditacija. Če je živilo pridelano in predelanov Sloveniji, mora biti poleg šifre organa, ki je izdal certifikat, označeno tudi z uradnim državnim znakom za ekološka živila.

Izdelki linije Fructal BIO so predelano ekološko živilo. To pomeni, da je predelano brez uporabe gensko spremenjenih organizmov, ni izpostavljeno ionizirajočemu sevanju, vsebuje najmanj 95 % sestavin kmetijskega izvora iz ekoloških kmetijskih pridelkov in največ 5% dovoljenih aditivov. V ekološko predelanih živilih je dovoljenja uporaba bistveno manjšega števila aditivov, le približno 10% od vseh, ki so dovoljeni v predelanih živilih iz konvencionalne pridelave.

Sestavine za ekološke predelane izdelke prihajajo iz ekološkega kmetijstva, ki poudarja kmetovanje v sožitju z naravo. Upošteva kmetijo kot celosten sistem tal, rastlin, živali in človeka in skrbi za ravnovesje vseh vključenih elementov. Ekološki pridelki tako vsebujejo izrazito manj pesticidov in nitratov, običajno imajo večjo vsebnost vitaminov, vsebujejo več sekundarnih rastlinskih sestavin, ki krepijo zdravje, in običajno dosegajo boljše ocene za okus. Poudariti pa velja, da so glede patogenih mikroorganizmov prav tako varni kot konvencionalni pridelki.