Prehrana matere

Najpomembnejši vitamini in minerali v času nosečnosti in dojenja

Folna kislina prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo, zato naj bi jo ženske začele uživati že, ko začnejo načrtovati nosečnost.


Folna kislina

Folna kislina prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo, zato naj bi jo ženske začele uživati že, ko začnejo načrtovati nosečnost. Zadosten vnos folne kisline je seveda pomemben tudi sicer v vseh življenjskih obdobjih, saj ima ta vitamin številne pomembne vloge v telesu. Ker je telo samo ne more proizvajati, jo moramo vnašati s prehrano. Dober vir folatov predstavljajo listnata zelenjava, žitni kalčki, fižol, oreščki, mleko, agrumi in grozdje.

Železo

Potreba po železu se v času nosečnosti poveča, saj ima železo vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina in pri delitvi celic. V prehrani je z železom najbogatejše meso, vsebujejo pa ga tudi stročnice, polnozrnata žita in zelenjava. Absorpcija nehemskega železa se izboljša s sočasnim uživanjem vitamina C.

Vitamin C

Vitamin C je pomemben pri delovanju imunskega sistema in sintezi kolagenaza normalno delovanje kosti, povečuje absorbcijo železa ... Najdemo ga med drugim v jagodičevju, agrumih, paradižniku, brokoliju, špinači, krompirju, cvetači in papriki.

Tiamin

Tiamin (vitamin B1) prispeva k delovanju živčnega sistema. Najpomembnejši vir tiamina v prehrani človeka predstavljajo polnovredna žita, sicer pa je najboljši vir tega vitamina kvas.

Vitamin B2

Vitamin B2 (riboflavin) prispeva k ohranjanju zdrave kože in zdravih sluznic. Prepoznana je tudi njegova vloga pri ohranjanju vida. Dobri naravni viri vitamina B2 so mleko in mlečni izdelki, ribe in izdelki iz polnovrednih žit.

Vitamin B6

Vitamin B6 prispeva k delovanju imunskega in živčnega sistema, poleg tega pa prispeva tudi k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. V večjih količinah ga najdemo v perutnini, ribah in nekateri zelenjavi, npr. zelju in zelenem fižolu. Nahaja se tudi v krompirju, bananah in polnovrednih žitaricah.

Vitamin B12

Vitamin B12 ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, prispeva tudi k normalnemu psihološkemu delovanju. Najbogatejši vir vitamina B12 so jetra, ki pa jih nosečnice naj ne bi uživale. Vitamin B12 najdemo tudi v mesu, ribah, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih.

Cink

Cink ima vlogo pri sintezi DNK ter pri plodnosti in razmnoževanju. Zato predstavlja obvezno sestavino v prehrani žensk, ki nameravajo zanositi, pa tudi njihovih partnerjev. V drugem in tretjem trimesečju nosečnosti ter med dojenjem se potrebe po cinku precej povišajo in tudi absorpcija cinka je v teh obdobjih učinkovitejša. Dobri naravni viri cinka so meso, jajca, mleko in siri.