Prehrana matere

Nosečnice in doječe matere potrebujejo več!

Potrebe po nekaterih hranilnih snoveh in tekočini se lahko v primerjavi s preostalimi odraslimi osebami v času nosečnosti in dojenja celo podvojijo!


Nosečnice in doječe matere potrebujejo več. Potrebe po nekaterih hranilnih snoveh in tekočini se lahko v primerjavi s preostalimi odraslimi osebami v času nosečnosti in dojenja celo podvojijo.

Nosečnice po 4. mesecu

Med nosečnostjo se poraba nekaterih hranilnih snovi v vašem telesu poveča, zato je pomembno, da jih uživate v zadostnih količinah. Poskrbite tudi za uravnoteženo in raznoliko prehrano ter zdrav način življenja. Zadosten vnos hranil je izjemno pomemben že od prvega trenutka, ko izveste za nosečnost.

Doječe matere

Zadovoljevanje povečanih potreb po hranilnih snoveh je izjemno pomembno tudi v čas udojenja. Humano mleko zdravih mater je namreč najboljša hrana za dojenčka v prvih šestih mesecih njegovega življenja in ima nenadomestljive prednosti pred drugimi načini hranjenja, saj omogoča optimalen razvoj otroka, hkrati pa ustvari posebno vez med otrokom in mamo.

Povečana potreba po tekočini

V času nosečnosti je zelo pomembna tudi hidracija telesa. Zadosten vnos vode je še posebej pomemben, saj so potrebe povečane. Če priporočen vnos tekočine za odraslo žensko znaša 2 litra, je ta v času nosečnosti povečan za 3 dl. Ker je osnova materinega mleka voda,so potrebe po tekočini nekoliko večje tudi pri doječih materah. Tako priporočamo, dadoječa mati popije 2,5 do 3 litre tekočine na dan (7 dl več od običajnih priporočil za odrasle ženske). Potrebe se dodatno povečajo ob intenzivnem potenju ali v vročini.

Kot pomoč za doseganje dnevnih potreb po teh vitaminih in mineralih v času pred zanositvijo, v nosečnosti in v času dojenja priporočamo sok Frutek mama. V prvih mesecih nosečnosti dodatno uživajte še folno kislino, ki vam jo predpiše zdravnik.Poskrbite tudi za uravnoteženo in raznoliko prehrano ter zdrav način življenja.